Istorijat

ISTORIJAT KLUBA I ZNAČAJNIJI USPJESI

FK  „Sutjeska” je crnogorski fudbalski klub osnovan 1920. godine u Nikšiću, Crnoj Gori, tada još za vrijeme ujedinjene velike Kraljevine Jugoslavije. Prvi naziv kluba bio je „Obilić”, kasnije od 1927. godine mijenja ime u Radnički sportski klub „Hajduk”, međutim, 1943. godine većina fudbalera tadašnjeg sastava poginula je u bici kod rijeke Sutjeske braneći pokušaje neprijatelja da unište partizanske odrede u Crnoj Gori i Hercegovini, pa tada, u njihovu čast, marta mjeseca 1945. godine, po ideji bivšeg fudbalera Steva Matovića klub dobija sadašnji naziv. Osnivačka skupština održana je u zgradi „Kosovka djevoka", a istom je presjedavao narodni heroj Radoje Dakić-Brko.

FK „Sutjeska“ u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije debituje 1964. godine i jedan je od svega dva fudbalska kluba iz Crne Gore koji su se takmičili u najznačajnijem rangu nadmetanja SFR Jugoslavije i tako stekao veliki ugled i međunarodnu reputaciju, te zato i ostao jedna od najvećih sportskih institucija u Crnoj Gori. Čuvena je Sutjeskina omladinska škola, ne samo u okvirima naše zemlje, već je potvrda za to stigla još davne 1980. godine kada je supertalentovana generacija, pod vođstvom Milana Mike Zirojevića, postala šampion velike Jugoslavije (predvođena kasnije velikim imenima crnogorskog i jugoslovenskog fudbala Brajanom Nenezićem, Mojašom Radonjićem, Perom Giljenom i ostalima). Omladinska selekcija Sutjeske osvojila je i Kup Jugoslavije u svojoj kategoriji, a 1981. godine igrala je i finale Kupa. Ovim uspjesima postala je prvi i jedini klub u istoriji Crne Gore koji je osvojio neko takmičenje u organizaciji fudbalskog saveza SFRJ. U svojoj bogatoj istoriji odigrala je veliki broj kvalitetnih utakmica sa poznatim balkanskim, ali i evropskim klubovima Crvenom Zvezdom, Hajdukom, Dinamom, Partizanom, Vojvodinom, Vardarom, Željezničarem, Borcem iz Banja Luke, Sarajevom, Prištinom i dr. To su bile godine najvećih poslovnih uspjeha velikih nikšićkih privrednih kolektiva, koji nijesu žalili na sponzorisanje Sutjeske. Njeno ime, uvijek je bilo sinonim za uspjeh, a pored čuvenog „Nikšićog piva", bila je drugi brend po kojem su se grad Nikšić i država Crna Gore prepoznavali. Sutjeska je bila u fudbalskom vrhu SR Jugoslavije. Veliki je broj čuvenih trenera koji su prodefilovali na klupi Sutjeske poput Milovana Đorića, Milana Živadinovića, Vukašina Višnjevca, Slavenka Kuzeljevića, Dragoljuba Bekvalca, Mojaša Radonjića, pa nešto kasnije Branka Smiljanića, Mileta Tomića i drugih. U sezonama koje su dolazile, pioniri i omladinci ovog kluba su se popeli na postolja državnog prvaka i osvajača nacionalnog kupa državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Velika Sutjeskina sezona dešava se 2002/2003. godine u prvoj ligi Srbije i Crne Gore, čiji je bila učesnik od osnivanja, gdje je imala zapažen nastup u evropskom takmičenju - Intertoto Kupu. Šef stručnog štaba bio je Branko Bane Smiljanić.

Od obnove nezavisnosti Crne Gore, Sutjeska se našla u finalu crnogorskog kupa (2006/2007), a sezonu 2008/2009. završava na trećem mjestu i učestvuje u eliminacionoj rundi za UEFA Ligu Evrope.                      Potvrda koliko je kvalitetan i stručan rad u Sutjeskinoj fudbalskoj akademiji stigla je 2010.  godine. Kadetski tim do 17 godina osvojio je šampionski naslov Crne Gore, a omladinski sastav do 19 godina jedan od najprestižnijih međunarodnih turnira u ovom uzrastu. Bili su najbolji u Italiji u konkurenciji renomiranih fudbalskih akademija italijanskog Leccea i Baria, te ruskih Zenita i Krylia Sovetova. To je zapravo samo nastavak tradicije osvajanja međunarodnih turnira, jer je u prošlosti nikšićki prvoligaš na sličnim turnirima igrao sa Milanom, Leeds Unitedom i mnogim drugima. Upravo su turniri na Kvarnerskoj rivijeri, od Sutjeske stvorili prestižan fudbalski kolektiv. Na jednom od njih, Đani Rivera koji je 1969. dobio zlatnu loptu kao najbolji fudbaler svijeta, proglasio je omladinski tim nikšićke Sutjeske, za najbolji tim svijeta i tražio da kupi čitav tim i da igrači pređu u Milano. Ujedno Sutjeska je jedini crnogorski klub u istoriji koji je osvojio turnir „Kvarnerska rivijera". Sutjeska je iznjedrila trenutno najveću zvijezdu crnogorskog fudbala i jednog od najkvalitetnijih evropskih napadača, bivšeg golgetera Lećea, Rome i Juventusa, sada asa Al Džazire iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Mirka Vučinića. Sutjeska je stvorila brojne velike igrače poput: Duška Radinovića, Zorana Vorotovića, Branka Samatovića, braću Bajović, braću Bakrač, Borislava Gajicu Đurovića, Miljana Zekovića, Damira Čakara, Vojina Lazarevića i mnogih drugih.

Nadaleko je poznata nikšićka golmanska škola koja je u poslednje tri decenije dala čak pet reprezentativnih golmana, počev od Zorana Lemajića, preko Zorana Banovića i Vukašina Poleksića, pa sve do Ivana Janjuševića i Vladana Giljena. Nikako ne treba zaboraviti Radovića, Lukića i brojne druge. u Sutjesci su ponikli ili se fudbalski ostvarili brojni današnji međunarodni i domaći fudbalski treneri: Božidar Bandović, Miodrag Krivokapić, Mojaš Radonjić, Dragan Radojičić, Nikola Rakojević I dr. Sutjeska je dala i brojne reprezentativce, dok su osvajači zlatne medalje u Čileu sa reprezentacijom Jugoslavije bili Nikšićani Slaviša Đurković i Ranko Zirojević. Takođe, Brajan Nenezić je sa amaterskom reprezentacijom Jugoslavije postao prvak svijeta. Važi za izuzetno ugledan i cijenjen fudbalski klub u bivšoj Jugoslaviji.

Uspjesi seniorskog tima i fudbalske akademije, najbolji su dokaz o kakvoj se sportskoj instituciji radi. Sutjeska je dala nemjerljiv doprinos razvoju ne samo crnogorskog, već i jugoslovenskog klupskog fudbala. U mnogim sezonama, kao učesnik Jugoslovenske savezne fudbalske lige, ekipe Crvene Zvezde, Partizana, splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama, gostovanje u Nikšiću, uvijek su svrstavali u kategoriji najtežih, jer su umjesto jednog imali četiri protivnika: nadaleko čuveni, tipično nikšićki inat, vatreno-nepredvidivu nikšićku publiku, najkvalitetniju travu u bivšoj Jugoslaviji i konačno nadaleko poznatu nikšićku fudbalsku školu. I nije bio mali broj puta kada su ovi klubovi polagali oružje, pogotovo u Nikšiću, jer će i najstariji fudbalski znalci potvrditi da je stadion “Kraj Bistrice" bio i ostao izuzetno teško osvojiv.

Nakon formiranja crnogorske lige, klub zapada u neugodnu finanasijsku situaciju, koja se ponavlja iz sezone u sezonu. Na mjestu trenera smjenjuju se Pero Giljen, Brajan Nenezić, Dragan Lacmanović, Dragan Mijanović, Saša Petrović. Međutim i pored toga, stvaraju se kvalitetni igrači, a mlađe selekcije postaju državni prvaci.

U sezoni 2012/2013 klub na čelu sa trenerom Draganom Radojičićem postaje šampion Crne Gore, ostavivši vicešampiona na 5 bodova razlike, što je najveća razlika između prvoplasiranog i drugoplasiranog tima od kada je Crna Gora nezavisna država. U kvalifikacijama za Ligu Šampiona odmjerili smo snage sa Šerifom iz Tiraspolja. U sezoni 2013/2014 Sutjeska drugi put uzastopno osvaja titulu jesenjeg šampiona Crne Gore, te tako ruši još jedan crnogorski rekord i postaje jedini klub u državi koji se dva puta uzastopno okitio jesenjim lovorikama. Na kraju sezone 2013/2014 Sutjeska, takođe sa trenerom Radojičićem, postaje drugi put uzastopno šampion Crne Gore, te opet ruši još jedan crnogorski rekord, i postaje jedini klub koji je odbranio titulu prvaka države. Igrom slučaja, opet nam je protivnik u Ligi Šampion novi moldavski šampion – Šerif iz Tiraspolja. U prethodnoj sezoni 2014/15 Sutjeska je bila vicešampion sa jednim bodom zaostakta za ekipom Rudara iz Pljevalja. Za protivnika u UEFA Ligi Evrope dobili smo odličnu ekipu Debrecina iz Mađarske.

Pošto je Nikšić grad u kojem se desilo mnogo čega prvog u Crnoj Gori, tako je 2006. godine novoformirana državna reprezentacija Crne Gore u svojim redovima imala i "djecu Sutjeske", kapitena Mirka Vučinića, prvog kapitena na prvoj utakmici, koji je postigao prvi gol, protiv reprezentacije Mađarske u Podgorici. Prvi golman crnogorske reprezentacije bio je i član Sutjeske Vukašin Poleksić. Brojni su poznati igrači koji su prve fudbalske korake napravili na stadionu "Kraj Bistrice", poput Andrije Delibašića, Vladana Giljena, Stefana Nikolića, Miljana Radovića i mnogih drugih. Sutjeska pored Vučinića i Poleksića u reprezentaciji Crne Gore je dala Vladimira Jovovića, Aleksandra Šofranca i golmana Ivana Janjuševića.

ORGANI UPAVLJANJA I RADNA ZAJEDNICA

FK „Sutjeska-Nikšić“ Nikšić je amaterska sportska organizacija koja svoje korijene vuče još od 1920. godine. U registar sportskih organizacija kod Ministarstva prosvjete i sporta klub je upisan  01.10.2012. godine i vodi se pod brojem UP.br. 01-476/2, i prvi je preregistrovani sportski kolektiv u Crnoj Gori. Osnivač i jedini vlasnik FK „Sutjeska-Nikšić“ Nikšić je Opština Nikšić.

Upravljačku strukturu kluba čine:

  • Skupština Kluba
  • Upravni odbor
  • Predsjednik Kluba
  • Direktor Kluba

Skupština ima 15 članova koje delegira osnivač, odnosno Opština Nikšić. Skupština je organ osnivača Kluba i najviši organ Kluba. Predsjednik Skupštine kluba je Ivan Milićević.  Skupština bira 7 članova Upravnog odbora koji među sobom biraju predsjednika i potpredsjednika.

Upravni odbor je izvršni organ i organ upravljanja. Predsjednik Upravnog odbora kluba je dr Marko Mitrović. Predsjednik Upravnog odbora je ujedno po funkciji predsjednik Kluba.

Predsjednik Kluba je organ rukovođenja Klubom. Bira se na period od 5 (pet) godina i može biti ponovo biran na istu funkciju. Za svoj rad odgovara Skupštini Kluba. U slučaju spriječenosti ili duže odsutnosti, Predsjednika Kluba zamjenjuje Potpredsjednik Kluba.

Upravni odbor imenuje direktora kluba. Direktor Kluba organizuje rad, rukovodi procesom rada i poslovima Kluba i radnom zajednicom. Stara se o zakonitosti rada Kluba i odgovara za zakonitost u radu. Direktor Kluba odgovoran je za svoj rad Upravnom odboru.

Trenutno Sutjeska upošljava 12 zaposlenih na neodređeno vrijeme, 14 zaposlenih na određeno vrijeme, 3 pripravnika trenera (stručno osposobljavanje po Vladinom programu) i 27 fudbalera (profesionalnih 12, stipendista 11, amatera 4).

TAKMIČENJA I SELEKCIJE

FK“Sutjeska-Nikšić“ pored prvog tima u svom omladinskom pogonu broji oko 250 do 300 dječaka koji treniraju i takmiče se kroz različite uzrasne selekcije:

  • omladince;
  • kadete;
  • pionire;
  • pjetliće;
  • školu fudbala.

Poseban akcenat stavljen je na kvalitetan rad i stvaranje optimalnih uslova za njihov rad i razvoj. Treninzi se održavaju na pomoćnom terenu (sa vještačkom podlogom) svakodnevno u jutarnjim i poslepodnevnim terminima,  u zavisnosti od obaveza djece u školi, tako da djeca koja treniraju kod nas mogu nesmetano pohađati časove u školi. Po odluci Upravnog odbora sve mlađe selekcije treniraju besplatno (ne plaćaju članarine i troškove takmičenja), za razliku od ostalih klubova u Nikšiću gdje su djeca u obavezi da plaćaju članarinu i troškove takmičenja. Ovom odlukom smo postigli da se naše mlađe kategorije baziraju na kvalitetu, gdje samo najtaletnovanija i najbolja djeca mogu da treniraju kod nas.

Aktuelno

15.3.2024. 19:48

U četvrtak, 14. marta, umro je Rajko Nikolić, nekadašnji fudbaler i trener Plavih.

6.3.2024. 14:04

Neizvjesnost dosadašnjeg toka sezone u Meridianbet 1.

1.3.2024. 12:30

Komisija za bezbjednost i sigurnost FSCG proglasila je utakmicu 23. kola Meridianbet 1.

14.2.2024. 13:50

Spor FK Sutjeska sa bivšim šefom stručnog štaba Nenadom Brnovićem, te njegovim saradnicima Srđano

26.12.2023. 22:56

Upravni odbor FK Sutjeska imenovao je Dragana Mijanovića, dugogodišnjeg trenera mlađih kategorija